Databeveiliging: wat het betekent voor uw organisatie

Databeveiliging omvat beschermende digitale privacymaatregelen die toegepast worden om ongeauthoriseerde toegang tot computers, databases en websites te beëindigen. Databeveiliging beschermt data ook voor fouten die leiden tot bestandsbeschadiging. Databeveiliging is de belangrijkste zorg voor bedrijven van elke grootte, in elke sector. Het wordt ook informatiebeveiliging of zelfs computerbeveiliging genoemd.

Voorbeelden van databeveiligingstechnologie zijn software/hardware schijfversleuteling, back-ups, het maskeren van gegevens en het verwijderen van gegevens. Een belangrijke technologie voor gegevensbeveiliging is rushing, waarbij digitale gegevens, software/hardware en harde schijven vervormd worden en onleesbaar gemaakt worden voor ongeauthoriseerde gebruikers en online hackers.

Databeveiliging is cruciaal voor vele bedrijven en ook voor gewone computergebruikers. Klantgegevens, betaalinfo, persoonlijke bestanden, bankgegevens – al deze informatie kan moeilijk te vervangen zijn en zeer schadelijk zijn als het in de verkeerde handen terechtkomt. Door rampen kunnen gegevens verloren gaan, bijvoorbeeld overstromingen of een brand zijn verwoestend, hoewel het nog veel erger kan zijn als het verloren gaat aan hackers of een malware infectie.

Wat betekent het voor uw organisatie?

Organisaties investeren zwaar in informatietechnologie en cyberbeveliging  om hun cruciale aanwinsten veilig te stellen. Of het nu de bescherming van een merk, intellectueel eigendom, klantgegevens of controle over belangrijke infrastructuur betreft, de methodes voor detectie van incidenten en de reactie op de organisatorische belangen hebben overeenkomende elementen: mensen, procedures en technologie.

Tips voor databeveiliging om gevoelige gegevens in het bedrijf te beschermen tegen diefstal of verlies.

  • Gebruik moeilijk te raden wachtwoorden. Bevorderen van goed wachtwoordgebruik is belangrijk om te voorkomen dat hackers uw systemen kraken.
  • Bereid je voor op het ergste. Maak een nieuw actieplan om te volgen indien er een ernstige gegevensinbraak gebeurt. De snelle reactie kan een enorm verschil maken in juridische gevolgen en de reputatie van uw bedrijf.
  • Kennis is macht. Ontdek wat de lokale juridische benodigdheden zijn en leer over beveiligingstechnieken om zeker te zijn dat u ingedekt bent. Ze zullen u kunnen aanraden welke soort technologie, prodedures en plannen je nodig hebt vanwege de wet.
  • Houd uw beveiliggingssoftware up-to-date. Nieuwe malware wordt voortdurend gelanceerd en verspreidt met alarmerende snelheid. Het tijdig updaten van uw software is essentieel om u voor de laatste bedreigingen te beschermen en uw kwetsbaarheid te verminderen.
  • Encrypteer alle privé-informatie. Houd gevoelige informatie onbeschikbaar voor nieuwsgierigen.
  • Moedig werkers aan – in plaats van te sanctioneren- die een mogelijk verlies van data of inbreuken op de privacy melden. De data zullen u helpen de dure risico’s te verzachten.
  • Opleiding is belangrijk. Vind een methode om uw werknemers de waarde van gegevens uit te leggen en te praten over technologie, de huidige beleiden en de beste keuzes. Laat uw medewerkers helpen met het beschermen van data in plaats van hun in het ongewisse te laten.
  • Vergrendel niet alles. Werknemers hebben de dag van vandaag veel online onafhankelijkheid nodig om effectief en efficiënt te kunnen werken. Alles vergrendelen gaat er alleen voor zorgen dat de werknemers dubieuze omwegen gaan vinden. Spreek met hun, vind uit wat ze nodig hebben, en zoek een methode om hun dat te geven op de veiligst mogelijke manier.
  • Gevaar: USB! Ongeauthoriseerd gebruik van USB-opslag kan leiden tot gegevensverlies van uw bedrijf. Controleer het gebruik samen met beveiligingssoftware.
  • Pas op met achterbanken. Het is niet moeilijk om een laptop of gsm die gevoelige informatie bevat in een taxi of publieke plaats achter te laten. Het wordt aangenomen dat uw data altijd versleuteld is, maar zorg toch voor een manier om uw apparaten leeg te maken vanop afstand.

Effectieve databeveiliging bestaat uit meerdere stappen, waarvan er een paar zeer tijdopslorpend kunnen zijn. Het kan echter veel erger zijn om essentiële gegevens te verliezen.