Data Opslag

Gegevensopslag is een veelbebruikte term voor het bewaren van gegevens in een elektromagnetische of andere vorm voor gebruik met een computer of apparaat. Talrijke soorten gegevensopslag vervullen verschillende rollen in een computeratmosfeer. Samen met types van harde gegevensopslag zijn er vandaag de dag ook nieuwe opties voor het opslaan van gegevens op afstand, zoals een cloud, die de methodes waarop gebruikers toegang krijgen tot gegevens volledig veranderen. Een typisch verschil tussen de types van fysieke gegevensopslag is het verschil tussen RAM en hieraan verbonden vormen, en secundaire gegevensopslag op externe harde schijven. Met RAM worden gegevens opgeslagen in geïntegreerde circuits voor snel gebruik, terwijl de gegevens die opgeslagen worden op harde schijven en op nieuwe apparaten voor vaste gegevensopslag wordt opgeslaan voor latere toegang voor een eindgebruiker.

 

Draagbare harde schijven:

Doordat ze klein, licht en makkelijk mee te nemen zijn, vormen ze een perfecte oplossing om te werken en backups te maken terwijl u onderweg bent. Ze hebben geen externe voeding nodig aangezien ze deze krijgen via USB, en zijn perfect voor het opslaan van belangrijke bestanden wanneer u niet thuis ben of zelfs wanneer u uw laptop gebruikt zonder externe voeding.

Draadloze harde schijven:

Draadloze harde schijven verbinden met uw apparaten zonder enig kabelwerk. Ze zijn klein en draagbaar zodat u de opslagruimte van uw laptop, tablet pc of gsm kan vergroten via één gebruiksvriendelijke harde schijf. Sommigen laten u zelfs toe video’s en muziek te streamen op uw apparaten, zodat opslag onderweg ook mogelijk wordt.

Cloudopslag:

Cloudopslag is fantastisch voor hogeschoolstudenten en bedrijven omdat u aan al uw data kan met al uw apparaten. Uw belangrijke documenten worden versleuteld, opgeslagen op het internet en kunnen bereikt worden vanaf elke van uw online apparaten, over de hele wereld.

Desktop harde schijven:

Desktop harde schrijven zijn gemaakt om de opslagruimte op een desktop PC of een ander vaststaand apparaat te vergroten. Ze moeten verbonden zijn met het lichtnet en zijn dus niet ontworpen voor draagbaarheid, maar wel perfect voor het opslaan van zeer grote bestanden en creatieve taken omdat ze verbonden kunnen blijven met uw computer en u automatische back-ups kunt inplannen op regelmatige tijdstippen.

Interne gegevensopslag:

Interne gegevensopslag wijst op de harde schijf die in uw computer zit. Of u nu meer ruimte voor media en bestanden wilt vinden of net een beschadigde schijf wilt vervangen, er is een gepast apparaat voor uw laptop of desktop. Indien snelheid essentieel is, is een solid-state drive (SSD) een goede keuze omdat het een opmerkelijk snelle opstarttijd, opslagtijd en laadtijd heeft om zelfs de meest prestatiegerichte technologie te evenaren.

USB Flash Drives:

USB Flash Drives, die ook flash drives genoemd worden, zijn redelijk eenvoudige opslagapparaten die gemakkelijk weggestoken kunnen worden in een broekzak, tas of zelfs portefeuille. Ze zijn perfect voor het snel delen van bestanden tussen vrienden, collega’s naast andere apparaten.

Opslagapparaten verbonden met het netwerk:

Of u nu een laptop, tablet pc of smartphone gebruikt, een NAS schijf maakt het u mogelijk toegang te krijgen tot uw bestanden vanop één plaats – het is eigenlijk bijna hetzelfde als het hebben van een persoonlijke Cloud. Ze zijn perfect voor families aangezien iedereen zijn account kan beheren en gegevens kan beveiligen. Het laat u ook toe uw gegevens op te slaan en te downloaden vanop elke plaats op aarde; het enige wat u nodig hebt is een internetverbinding

Welke opslagcapaciteit?

Bij het kiezen van de capaciteit van uw harde schijf, moet u bedenken hoeveel u precies wilt opslaan. 500 GB is genoeg om de belangrijke bestanden van één gebruiker op te slaan, terwijl een hele familie die video’s, liedjes en foto’s wil opslaan moet denken aan ten minste 1 TB. Als u zoekt naar een opslagapparaat om taakbestanden van creatieve software zoals Photoshop, FL Studio of InDesign op te slaan, wordt gewoonlijk meer dan 1 TB aangeraden omdat deze bestanden veel ruimte nodig kunnen hebben