Onverwachte wonderen van uw systeemadministrator

Systeem: een groep van interagerende, gerelateerde of afhankelijke elementen die samen een complex geheel vormen.”

In de context van deze klasse kijken we vooral naar computer-menselijke systemen zoals:

 

 • De computer(s), het netwerk, de gebruiker(s), de doelen en het beleid van de organisatie. Administrator zijn houdt in: het in goede banen leiden van de uitvoering, het gebruik en de ondersteuning van systeemadministratie en houdt vaak ook andere taken in zoals: systeemontwerp en -architectuur, betrouwbaar onderzoek, beheer van middelen, diagnose van systeemfouten, en al die taken vereisen een stevige hoeveelheid software-ontwikkeling, programmeren en scripting.

 

 

 

Wat doet een systeemadministrator precies?

 • Geen precieze jobbeschrijving, vaak geleerd door ervaring, “leidt de dingen in goede banen”, werkt achter de schermen, vaak bekend als Operator, netwerkadministrator, systeemprogrammeur, systeemmanager, service-ingenieur, ingenieur van sitebetrouwbaarheid enz.
 • Systeemadministrator: iemand die als belangrijkste taak het beheren computernetwerksystemen heeft in opdracht van een ander, bijvoorbeeld een werkgever of een klant.
 • strategieën kiezen om te gebruiken bij het installeren en een planning opstellen om het systeem te beheren en voorbereid zijn op het onverwachte. Medewerkers helpen bij het verzamelen van de juiste informatie, rapporten en het organiseren van opleidingen om hun te helpen de klanten tevreden te stellen.
 • Systeemadministrator is verantwoordelijk voor: gebruikersadministratie (registratie en onderhoud account), onderhoud van het systeem, zorgen dat de randapparatuur goed werkt, snel hardwarereparaties in orde brengen in geval van falen van hardware, systeemprestaties meten, bestandsystemen maken, software installeren, een backup maken en reparatiebeleid opstellen, netwerkcommunicatie monitoren.
 • Strategieën bespreken om een goede relatie te behouden met de leverancier van software
 • strategieën bedenken om installatie uit te voeren en plannen opstellen om uw systeem succesvol te beheren en plannen opstellen voor onverwachte incidenten.
 • Het installeren, configureren en ondersteunen van het local area network (LAN), wide area network (WAN) en internetsysteem of een deel van het netwerksysteem van uw organisatie. Onderhoud van hardware en software van het netwerk. Het netwerk in de gaten houden om te zorgen dat alle systeemgebruikers toegang blijven behouden en nodig onderhoud uitvoeren om netwerktoegang te ondersteunen. Kan ook andere netwerkondersteuning en klantservers coördineren en netwerkbeveiligingsmaatregelen plannen, coördineren en implementeren.

Diagnosticeren van hard- en softwareproblemen, en defecte onderdelen vervangen.

 

> Uitvoering van back-ups en recuperatie-operaties in geval van rampen.
> Computernetwerken en gerelateerde computeromgevingen onderhouden, inclusief hardware, systeemsoftware, applicaties en alle configuraties.
> Plannen, coördineren en implementeren van beveiligingsmaatregelen voor het netwerk om gegevens, software en hardware te beschermen.
> Master consoles bedienen om de prestaties van computersystemen en -netwerken te monitoren, en om de toegang tot en het gebruik van het computernetwerk te coördineren.
> Uitvoering van routineprocedures voor het opstarten en afsluiten van het netwerk, en het bijhouden van controlerapporten.

> Ontwerpen, configureren en testen van computerhardware, netwerksoftware en operatiesysteemsoftware.
> Het aanraden van veranderingen om systemen en netwerkconfiguraties te verbeteren, en het vaststellen van hardware- en softwarebenodigdheden gerelateerd aan zulke veranderingen.
> Netwerkgebruikers consulteren over hoe ze bestaande systeemproblemen moeten oplossen. Mensen opleiden in het gebruik van het computersysteem.
> Diskettes en tapes laden, en software en printpapier installeren.

> Gegevens verzamelen over klantbenodigdheden, en deze informatie gebruiken om de systeemvereisten vast te stellen, te voorspellen, te interpreteren en te evalueren.
> Apparatuurprestaties analyseren om vast te stellen of er reparatie of vervanging nodig is.
> Logboek bijhouden over netwerkfuncties, over onderhoud en over reparaties.
> Nieuwe technologie onderzoeken, en deze installeren of aanraden te installeren.
> Een voorraad onderdelen bijhouden voor noodreparaties.
> Samenzitten met leveranciers en personeel om aankopen te vereenvoudigen.

 

De doelen van een systeemadministrator

 

De persoon die verantwoordelijk is voor het installeren en het behouden van het systeem wordt de systeemadministrator genoemd.

systeemfunctionaliteit in het oog houden. Elk systeem moet werken en verbonden zijn met het netwerk. Back-ups maken van media, beter automatische back-ups, servers en computers creëren en installeren.

Gebruikeraccounts creëren en hun toewijzen aan een aanpasbare grafische gebruikersinterface.

Systemen updaten voor optimale prestaties, middelen delen voor optimale netwerkflow, delen van diskettes in heterogene systemen, delen van printer om overbodige investeringen te voorkomen.

 

Belangrijkste vaardigheid van een administrator

 • Kennis van conventionele procols zoals SMTP, SFTP, FTP, HTTP, DNS,
 • Bekwaam zijn om te communiceren over problemen en oplossingen, zowel verbaal als in schrijven naar klanten en management.
 • Bekwaam zijn om onafhankelijk te werken en problemen op te lossen met hoge snelheid en efficiëntie.
 • Bekwaam zijn om in nauwe samenwerking met anderen in een kleine teamomgeving te werken.