mrt
Een introductie tot de wereld van uw systeemadmin
In statistiektechnologie (IT) is een systeemadministrator (sysadmin) een persoon die een computeromgeving voor veel gebruikers beheert en zorgt voor voortdurende ICT-prestaties van topkwaliteit
De taken van systeemadministrators variëren sterkt. Bij een grote werkgever kan de naam systeemadministrator gebruikt worden om elke beheerder te beschrijven die verantwoordelijk is voor de ICT-infrastructuur, bijvoorbeeld de persoon die de servers beheert. Afhankelijk van zijn belangrijkste taak, kan de systeemadministrator ook verwijzen naar de data middle administrator, operations center (NOC) adiministrator, een virtualisatie administrator, een server administrator of een database administrator.
Kleinere ICT-departementen wijzen vaak een veel wijdere reeks verplichtingen toe aan de apparaatadministrator, en in sommige bedrijven beheert de sysadmin ook het hele pakket van ondersteuning bij rekencomputers, local location community (LAN) van de werknemers, wireless LAN (WLAN), voice over IP (VoIP), gsm’s en cloudondersteuning. Afhankelijk van de werknemer zijn terminologie, kan de machinebeheerder ook bekend staan als systeemoperator (SysOp) of software aid engineer (ASE).
- plichten en talenten van een administrator
sysadmins worden verwacht op hun gemak te zijn met software en bestandservers, computers, netwerken, databases, statistiekbescherming en opslag. Bekendheid met een paar gebruikelijke systemen, scripting en programmeren zijn vaak vereist. Meer en meer nemen virtualisatie en cloud-technologie een belangrijke rol in in de job.
Taken omvatten meestal voorzieningen, configureren en het beheren van fysieke en digitale servers, samen met het beheer van het softwareprogramma dat de servers ondersteunt en de hardwere die ze helpt. Een systeemadministrator moeten probleemoplossing kunnen uitvoeren, klantaccounts kunnen inschakelen en beheren, softwareprogramma’s kunnen updaten en patchen, en back-ups en recuperaties kunnen uitvoeren.
Niet-technische vaardigheden zijn ook zeer belangrijk voor sysadmins. Omdat de systeemadministrator contact heeft met veel mensen in veel gebieden van ICT en business, zijn zachte vaardigheden (sociale vaardigheden) net zo nodig als harde vaardigheden. Als ICT-diensten vertraagd worden of volledig plat liggen, moet een administrator onder druk kunnen werken, een situatie die zich ontplooit kunnen inschatten en snelle beslissen maken die de beste resultaten zullen voortbrengen.